• logo nu online
Home Nasional Warta Sejarah Khutbah Taushiyah Kuluwung Ubudiyah Daerah Keislaman Syariah Obituari Risalah Doa Tokoh Tauhid Profil Hikmah Opini Wawancara PWNU Ngalogat Ekonomi Lainnya
Jumat, 19 April 2024

Khutbah

KHUTBAH JUMAT

Khutbah Jumat Bahasa Sunda Terbaru: Fadhilah Rajab

Khutbah Jumat Bahasa Sunda Terbaru: Fadhilah Rajab
Khutbah Jumat Bahasa Sunda Terbaru: Fadhilah Rajab
Khutbah Jumat Bahasa Sunda Terbaru: Fadhilah Rajab

Khutrbah I


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْم
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
 اَلْحَمْدُ ِللهِ الَّذِيْ أَحْرَمَ رَجَبَ بِإِسْرَاءِ الرَّسُوْلِ مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ اِلَى الْمَسْجِدِ اْلأقْصَى وَالَّذِيْ يَأْمُرُنَا بِالتَّقْوَى طُوْلَ عُمُوْرِنَا ، نَحْمَدُهُ وَنَسْتَعِيْنُهُ فِيْ كُلِّ أَهْوَالِنَا ، أشْهَدْ أنْ لاَ إلَهَ إلاَّ اللهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ ، وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى أشْرَفِ عِبَادِهِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلىَ اَلِهِ وَصَحْبِهِ وَعِتْرَتِهِ ، أمَّا بَعْدُ.


فَيَا أيُّهَا النَّاسُ أُوْصِيْكُمْ  و إِيَّايَ بِتَقْوَى اللهِ فقد فاز المتقون
قَالَ اللهُ سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى:  إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِندَ اللهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِي كِتَابِ اللَّـهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ۚ ذَٰلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ ۚ فَلَا تَظْلِمُوا فِيهِنَّ أَنفُسَكُمْ ۚ وَقَاتِلُوا الْمُشْرِكِينَ كَافَّةً كَمَا يُقَاتِلُونَكُمْ كَافَّةً ۚ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّـهَ مَعَ الْمُتَّقِين 
 وَقَالَ رَسُوْلُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ فيِ الجَنّةِ  نَهْرًا يُقَالُ لَهُ رَجَب أَشَدّ بَيَاضًا مِنْ اللبنِ وَأَحْلَى مِنْ العَسَلِ، مَنْ صَامَ يَومًا مِنْ رَجَب سَقَاهُ اللهُ  ِمنْ ذلِكَ النَهَارِ.


Ma’asyirol Muslimin Rohimakumullah,


Puji syukur urang sami-sami panjatkeun ka hadirat Alloh SWT anu senantiasa maparinan mangpirang-pirang nikmat anu teu kaetang ku urang sadaya. Nikmat anu terus teu aya putus ka satiap makhlukna. Diantawisna mangrupi kasehatan, rezeki sareng umur, kulawargi anu bageur, oge kasempetan kanggo ngalaksanakeun Ibadah sholat Jumat anu Mulia dinten iyeu.


Sholawat sinareng salam mugia salamina tetep dilimpahkeun ka jungjunan urang sadayana, Kanjeng Nabi Muhammad SAW, oge ka kulawargina, ka para sahabatna, sareng ka sadaya ummatna anu taat jeung cinta ka Alloh sareng rosulna dugikeun ka akhir zaman. Salajengna, khotib ngawasiatkeun, khususna ka diri khotib pribadi, umumna ka sadaya jama’ah, hayu urang ningkatkeun katakwaan ka Allah SWT, kusabab katakwaan eta nu bakal jadi pibekelen urang ka akherat. 


Ma’asyirol Muslimin Rohimakumullah,


Dinten ieu, Alhamdulillah urang parantos aya dina kaping 6 Rajab 1444 H. sasih rajab teh, di ayat anu tadi diaos, termasuk kana Salah sahiji ti opat sasih anu di muliakeun ku Alloh SWT, perkara opat sasih anu dimuliakeun Alloh, Rosulullah ngajelaskeun dini hiji hadits.


 ألاَ إنَّ الزَمَانَ قَدْ اسْتَدَارَ كَهَيْئَتِهِ يَوْم خَلَقَ اللهُ السَّمَوَاتِ وَالْأرْضَ، السَّنَةَ اثْنَا عَشَرَ شَهْراً، مِنْهَا أرْبَعَةُ حَرَمٌ ثَلَاثَةٌ مُتَوَالِيَاتٌ ذُو القَعْدَةِ وَذُو الْحِجَّةِ وَالْمُحَرَّمُ وَرَجَبُ مُضَرُّ بَيْنَ جُمَادِى وَشَعْبَانَ. مُتَّفَقٌ عَلَيْهِ 


Ma’asyirol Muslimin Rohimakumullah,


Ayat sareng hadits tadi nunjukeun, yen opat sasih anu disebatkeun teh sasih anu mulia, maka satiap jalma mukmin kedah ngamuliakeun sasih-sasih eta, ayeuna urang aya di sasih rajab, Ku cara kumaha urang ngamuliakeun bulan Rajab teh ?


 فَلَا تَظْلِمُوا فِيهِنَّ أَنفُسَكُمْ ۚ 


Di opat sasih anu dimuliakeun eta maraneh ulah saling ngadzoliman.


Buya Hamka dina tafsir al-azharna ngajelaskeun yen dina sasih anu opat eta haram hukumna kanggo perang, mibanda harta batur, ngabales kagorengan jeung kagorengan. dina keterangan anu sanesna, dimuliakeunana tilu bulan anu patutur teh, nyaeta kanggo persiapan ibadah haji, sasih hapit biasana jalmi ngawitan perjalanan kango angkat ka mekkah, sasih rayagung nyaeta waktosna ibadah haji, sasih muharram, nyaeta mulihna jamaah haji ka negara masing-masing. anapon rojab parantos dimuliakeun ti kawit zamana nabi Ibrahim sareng Nabi Ismail A.S. bahkan gaduh sebatan anu mulia nyaeta “Syahrullah” sasihna gusti Allah.


Kamuliaan sasih rojab anu sanesna nyaeta, aya peristiwa bersejarah, dimana di kaping 27-na, junjungan urang sadayana kanjeng Nabi Muhammad SAW. di-isrokeun ti masijidil haram ka masjidil aqsho. lajeng dimi’rojkeun ti Baitul maqdis ka shidrotul muntaha, nyaeta tempat anu pangluhurna, matur ka gusti Allah oge awal mula diparentakuenana sholat anu lima waktu. matak para ulama ngajelaskeun saha-saha anu ngalaksanakeun kahadean ku niatan ngamuliakeun sasih rajab bakal dilipatgandakeun pahalana, jeung saha-saha anu migawe kagorengan di sasih anu dimuliakeun ku sakabeh alam ieu, bakal dilipatgandakeun oge dosana, Walloohu a’lam.


Ma’asyirol Muslimin Rohimakumullah,


Dina sasih ieu oge, urang ge diperintahkeun kanggo ngalaksanakeun puasa sunnah, sabab dawuh kanjeng nabi Muhammad SAW:


إِنَّ فيِ الجَنّةِ  نَهْرًا، يُقَالُ لَهُ رَجَب، أَشَدّ بَيَاضًا مِنْ اللبنِ، وَأَحْلَى مِنْ العَسَلِ، مَنْ صَامَ يَومًا مِنْ رَجَب سَقَاهُ اللهُ ، مِنْ ذلِكَ النَهَارِ.


Maka hayu urang ajak diri pribadi sareng kulawargi urang masing-masing kanggo ngalaksakeun saum sunnah, minimal dina sasih ieu tiasa saum sadinten, boh di awalna, tengahna atanapi akhirna. tiasa oge midamel saum senen kemis atanapi daud dina sasih ieu, tiasa oge anu langkung utami, ngalaksnakeun amalan para sesepuh shaum tilu sasih berturut-turut, nyaeta rajab, ruwah sareng romadhon ku niatan nyakeutkeun diri ka gusti Allah. sabab dina hiji keterangan, salah sawios amalan anu pahala langsung dipaparin ku gusti Allah nyaeta amalan shaum. 


Ma’asyirol Muslimin Rohimakumullah,


Amalan sanesna anu tiasa urang seueurkeun dina sasih ieu nyaeta nyeueurkeun istigfar, nyuhunkeun dihapunten sagala dosa ku Allah SWT, istighfar sasih rojab, anu parantos diuninga ku sadaya nyaeta, 


رَبِّ اغْفِرْ لِي وَارْحَمْنِي وَتُبْ عَلَيَّ


Para ulama nyebatkeun, liana ti ulah ngadzolman batur, nyeueurkeun puasa sunnah sareng nyeueurkeun istigfar, nyaeta kedah ngaos du’a anu kantos dicontohkeun ku nabi Muhammad SAW. Nyaeta do’a bulan rajab anu kalimatna sapertos ieu : 


اللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِيْ رَجَبَ وَشَعْبَانَ وَبَلِّغْنَا رَمَضَانَ


Ma’asyirol Muslimin Rohimakumullah,


Hayu urang sami-sami tingkatkeun kataqwaan ka Alloh SWT, kalayan kataqwaan anu sabener-benerna. Urang kedah yakin dina mentaati parentah-parentah Alloh sareng Rosulna, oge nebihan sajauh-jauhna naon rupi anu dilarang ku Alloh sareng Rosulna.


Kasempetan Bulan Rajab anu dongkapna sataun sakali ieu, kedah dimuliakeun ku urang sakumaha anu diparentahkeun. Sakali deui urang ngadu’a pamugia urang sadaya ditetepkeun janten ahli ibadah, digampilkeun sagla rupi urusanana, ditebihkeun tina sagalrupi panyawat sareng balaya, 


 بارَكَ الله لِيْ وَلَكُمْ فِي الْقُرْآنِ الْكَرِيْمِ، وَنَفَعَنِيْ وَإِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ الْآيَاتِ وَالذِّكْرِ لْحَكِيْمِ. أَقُوْلُ قَوْلِيْ هذا وَأَسْتَغْفِرُ اللهَ لِيْ وَلَكُمْ وَلِسَائِرِ الْمُسْلِمِيْنَ مِنْ كُلِّ ذَنْبٍ، فَاسْتَغْفِرُوْهُ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُوْرُ الرَّحِيْمُ 


Khutbah II:


اَلْحَمْدُ لله الَّذِيْ أَرْسَلَ رَسُوْلَهُ بِالْهُدَى وَدِيْنِ الْحَـقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّيْنِ كُلِّهِ وَلَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُوْنَ أَشْهَدُ أَنْ لاَ إله إِلاَّ الله وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ اللهم صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ أَجْمَعِيْنَ أَمَّابَعْد 


يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلا تَمُوتُنَّ إِلا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ إِنَّ اللهَ وَمَلاَئِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَآأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا


اللَّهُمَّ صَلِّ وسَلِّمْ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ، كَمَا صَلَّيْتَ وسَلّمْتَ عَلَى إِبْرَاهِيْمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيْمَ وَبَارِكْ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ، كَمَا بَارَكْتَ عَلَى إِبْرَاهِيْمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيْمَ، فِي العَالَمِيْنَ إِنَّكَ حَمِيْدٌ مَجِيْدٌ ، وَارْضَ اللَّهُمَّ عَنْ خُلَفَائِهِ الرَّاشِدِيْنَ، وَعَنْ أَزْوَاجِهِ أُمَّهَاتِ المُؤْمِنِيْنَ، وَعَنْ سَائِرِ الصَّحَابَةِ أَجْمَعِيْنَ وَعَنْ المُؤْمِنِيْنَ وَالمُؤْمِنَاتِ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ، وَعَنَّا مَعَهُمْ بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ. 


اللهم اغْـفِـرْ لِلْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ، رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنْفُسَنَا وَإِنْ لَمْ تَغْـفِـرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِيْنَ اللهم إِنَّا نَسْأَلُكَ الْهُدَى وَالتُّقَى وَالْعَفَافَ وَالْغِنَى اللهم إِنَّا نَعُوْذُ بِكَ مِنْ زَوَالِ نِعْمَتِكَ وَتَحَوُّلِ عَافِيَتِكَ وَفُجَاءَةِ نِقْمَتِكَ وَجَمِيْعِ سَخَطِكَ وَآخِرُ دَعْوَانَا رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ


عِبَادَ اللهِ :إِنَّ اللهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالإِحْسَانِ وَإِيْتَاءِ ذِي القُرْبَى وَيَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْكَرِ وَالْبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُوْنَ


Dr. H. Ahmad Faizal Adha, M. Ag, salah seorang pengurus LDNU Jawa Barat


Khutbah Terbaru