Warta Sejarah Keislaman Tokoh Profil Opini Wawancara Ngalogat Adrahi Pustaka Download

Nadhom Ngaraksa Pasantren Salaf

Nadhom Ngaraksa Pasantren Salaf
(Foto: NU Online)
(Foto: NU Online)

Ku: Fajri M Ibrahim Oeron (Kaka Fajri)

Duh gusti abdi nyalu'uh
Alam dunya tos pakewuh
Nu ngaji geus teu maratuh
Ka pasantren henteu wawuh

Ulama teh paku dunya
Mun parupus teh bahaya
Saha nu nuluykeunana
Lian ti santri ayeuna

Matak santri prak ngaraji
Di pasantren nu salafi
Tegesna nu teu ngahiji
Jeung kholaf jaman kiwari

Duh gusti abdi teh bingah
Ningali santri nu betah
Masantren di salafiyah
Bari ngaraji alfiyah

Kuring teu anti kuliah
Sabab kuliah teu salah
Ngan anti kanu gagabah
Ka pasantren nganggap rendah

Pasantren sareng sakola
Duanana pada mulya
Nu masantren teu sakola
Eta ge di pandang mulya

​​​​​​​Teu masantren ngan sakola
Kana ngaji lalawora
Eta masih tanda tanya
Antara mulya henteuna

Ngan anu kitu lakuna
Eta tangtu dorakana
Sabab embung diajarna
Kana elmu nu wajibna

Elmu nu wajib di aji
Eta aya tilu rupi
Tauhid anu kahiji
Fiqih tasawuf sing ngarti

Eta elmu nu tilu teh
Di ajina ulah weleh
Fardu ain ka sakabeh
Jalma islam anu soleh

Mudah mudahan manfaat
Ieu nadom nu di serat
Muga sing jadi amanat
Ka santri jeung ka santriat

Ieu nadom diseratna
Ku jalmi anu dhoifna
Nu mukim di al-Qudwahna
Pasantren elmu alatna

​​​​​​​Penulis adalah pendiri dan pengasuh Pondok Pesantren Al-Qudwah, Tasikmalaya