Warta Sejarah Keislaman Tokoh Profil Opini Wawancara Ngalogat Adrahi Pustaka Download

Khutbah Idul Fitri Bahasa Sunda: Cara Nyanghareupan Musibah Pandemi Covid-19

Khutbah Idul Fitri Bahasa Sunda: Cara Nyanghareupan Musibah Pandemi Covid-19
Khutbah Idul Fitri Bahasa Sunda
Khutbah Idul Fitri Bahasa Sunda

Ku KH Abun Bunyamin

(Wakil Rais Syuriyah PWNU Jawa Barat, Pangasuh Pondok Pesantren Al-Muhajirin Purwakarta Jabar)
 

Khutbah I

اللهُ اَكْبَرْ (3×) اللهُ اَكْبَرْ (3×) اللهُ اَكْبَرْ (3×) اللهُ اَكْبَرْ كبيرا وَاْلحَمْدُ للهِ كَثِيْرًا وَسُبْحَانَ الله بُكْرَةً وَ أَصْيْلاً لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللهُ وَاللهُ اَكْبَرْ اللهُ اَكْبَرْ وَللهِ اْلحَمْدُ
إنَّ الـحَمْدَ لِلّهِ نَـحْمَدُهُ وَنَسْتَعِيْنُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَنَعُوذُ بِاللهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَمِنْ سَيِّئَاتِ أَعْمَالِنَا، مَنْ يَهْدِهِ اللهُ فَلَا مُضِلَّ لَهُ، وَمَنْ يُضْلِلْ فَلَا هَادِيَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أَن لاَّ إِلَهَ إِلاَّ الله وَحْدَهُ لَا شَرِيْكَ لَهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُـحَمَّداً عَبْدُهُ وَرَسُولُه اللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وِعَلَى اَلِهِ وَاَصْحَابِهِ وَسَلِّمْ تَسْلِيْمًا كِثيْرًا
قَالَ اللهُ تَعَالَى فِي كِتَابِهِ الكَرِيْمِ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ
قَالَ اللهُ تَعَالَى وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِّنَ الْخَوْفِ وَالْجُوْعِ وَنَقْصٍ مِّنَ الْاَمْوَالِ وَالْاَنْفُسِ وَالثَّمَرٰتِ وَبَشِّرِ الصّٰبِرِيْنَ اَلَّذِيْنَ اِذَا اَصَابَتْهُمْ مُّصِيْبَةٌ قَالُوْا اِنَّا لِلّٰهِ وَاِنَّا اِلَيْهِ رٰجِعُوْنَ أَمَّا بَعْدُ

Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar,

Sagala puji kagungan Gusti Anu Maha Suci, solawat salam mugi salamina disanggakeun ka Kanjeng Nabi Muhammad SAW katut kulawarga, shahabat, sareng ka sadaya umatna anu mutaba'ah ka anjeuna tug dugi ka yaumil kiyamah.

Pidawuh Allah dina Al-Qur’an: 

 وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِّنَ الْخَوْفِ وَالْجُوْعِ وَنَقْصٍ مِّنَ الْاَمْوَالِ وَالْاَنْفُسِ وَالثَّمَرٰتِ وَبَشِّرِ الصّٰبِرِيْنَ اَلَّذِيْنَ اِذَا اَصَابَتْهُمْ مُّصِيْبَةٌ قَالُوْا اِنَّا لِلّٰهِ وَاِنَّا اِلَيْهِ رٰجِعُوْنَ

Hartina: Jeung saestuna Kami baris nyoba maraneh ku sarwa saeutik kasieun, kalaparan, kakurangan banda, jiwa jeung bubuahan. Jeung prak bubungah ku maneh jalma-jalma nu salabar teh. Nyaeta jalma-jalma anu dina mangsa katibanan musibah ngarucapken “saestuna abdi sadaya teh kagungan Allah sareng saestuna abdi sadaya teh baris mulang ka Anjeunna” (Inna lillahi wa inna ilaihi roji'un) (Qs. Al Baqarah 155-156)

Kiwari Lebaran teh masih aya dina suasana Covid-19. Umat manusa sajagat raya ngarasakeun pisan dampakna Covid teh, di antarana seretna beubeulian, loba nu nganggur, pendidikan berjalan henteu menentu, antukna Lebaran oge henteu meunang mudik.

Pikeun umat Islam, peristiwa ieu kudu dijadikeun pelajaran penting, di antarana kudu yakin yen ieu teh panggebug ti Nu Mahakawasa Gusti Allah SWT supaya sadar yen Allah nu nangtukeun segala hal. Urang teh kudu eling ka Nu Maha Agung.

Lamun urang ngalenyepan ayat di luhur urang uninga yen Allah teh tos ngawanti-wanti di antarana:

1. Musibah teh hiji kaniscayaan pikeun sakabeh jalma terutama keur anu iman 

Sakumaha dawuhan Allah SWT dina Hadis Qudsy:

مَنْ لَمْ يَرْضَ بِقَضَائِيْ،وَ لَمْ يَصْبِرْ عَلى بَلاَئِيْ،وَ لَمْ يَشْكُرْ عَلى نَعْمَائِيْ، فَلْيَتَّحِذْ رَبًّا سِوَآئِي

Hartina: Sing saha jalma anu henteu tumarima kana qodo Kaula, henteu sabar kana cocoba ti Kaula sarta henteu syukur kana ni'mat Kaula, pek pake pangeran lian ti Kaula. Dina hadits sejen disebut pek teangan pangeran lian ti Kaula.

Dina Hadits Qudsy ieu, Allah nitah sangkan urang teh tumarima kana papasten ti mantena sabab sagala rupa oge moal bisa lesot tina qado qodar Allah. Pidawuh Allah naon wae nu dikeresakeun ku Allah pasti bakal aya jeung naon wae nu teu dikeresakeun ku Allah pasti moal aya.

Upami Allah SWT bade ngeresakeun hiji perkara pikeun anjeunna, gampang pisan cukup ucapan kun pasti nu dikeresakeun bakal ngawujud. Kukituna salah kacida mun hayang bebas tina masalah Covid-19, malah Allah dijauhan. Kuduna justru urang kudu leuwih deukeut jeung Allah ku cara ngalobakeun ibadah, amal soleh jeung ngadoa.

2. Dina mayunan Covid-19 teh urang kudu sabar sabab ieu teh musibah anu hakekatna panggeuing ti Gusti Allah, sabar lain kudu cicing tumamprak pasif bari henteu aya usaha, sabar justru urang teh kudu ihtiar nu maksimal. Ngan kade musibah ulah dihadapi ku cara loba nyebut aduh komo mun ngarasula mah.

Sabar teh intina mah kudu tumarima kana sagala kapait kapeuheur hirup, tur bari ihtiar pikeun ngaleungitkeunana, bari ngajalankeun tugas pikeun ibadah ka Gusti Allah. 

3. Urang kudu sukur kana sagala ni’mat sabab mun dibanding-banding antara ni'mat sehat jeng panyakit. jauh leuwih loba sehat, ngan kusabab watak jelema sok tertutup, jadi we poho kana nikmat jeung nu merena.

إِنَّ الْإِنْسَانَ خُلِقَ هَلُوعًا ۝ إِذَا مَسَّهُ الشَّرُّ جَزُوعًا ۝ وَإِذَا مَسَّهُ الْخَيْرُ مَنُوعًا ۝ إِلَّا الْمُصَلِّينَ ۝ الَّذِينَ هُمْ عَلَى صَلَاتِهِمْ دَائِمُونَ ۝

Hartina: Saestuna sifat manusa dijadikeun ku Allah sok gampang robah. Mun dibere cocoba sok putus asa, tapi mun dibere ni'mat sok takabur, kajaba nu daek solat tur solatna istikomah. (Qs. Al-Ma’arij 19-23)

Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar,

4. Dina mayunan musibah dina ayat di luhur kudu ngucapkeunاِنَّا لِلّٰهِ وَاِنَّا اِلَيْهِ رٰجِعُوْنَ 

Ungkapanna eta teh lain sakadar basa basi tapi kudu dilenyepan, anu maksudna yen urang teh bener-bener kagungan Allah saperti halna bumi langit jeung eusina, termasuk panyakit oge kagungan Allah. Tapi kunaon mun ngabandungan pidatona para panggede bangsa tara nyabit-nyabit Pangeran nu boga ieu panyakit sahingga menangani Covid-19 henteu cukup ku tilu M (mencuci tangan, memakai masker jeung menjaga jarak), tapi aya nu sarua pentingna nyaeta maca doa.

Sahingga masyarakat teh beuki sadar kana posisi dirina sebagai bangsa anu Berketuhanan Yang Maha Esa, terus direalisasikeun dina bentuk doa.

Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar,

Hiji hal deui anu kacida pentingna nyaeta dina menyikapi musibah teh saperti ayat di luhur nyaeta secara eksplisit urang kudu meunang kabungah, hartina musibah teh ulah disikapi ku hate anu sedih sumawona leutik hate mah sabab sedih teh matak ngalemahkeun kana imun atawa daya tahan tubuh, sahingga panyakit mingkin sumebar ka mana-mana. Yu, sanghareupan ieu panyakit teh ku hate anu tenang, sabar, sareng rajin ngado’a.

Anggap ieu wabah teh sebagai makhluk Allah anu sarua jeung urang, sahingga urang bisa bebas ngalaksanakeun aktifitas sapopoe bari urang oge merhatikeun kana anjuran protokol kasehatan.

Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar,

Dina mayunan dampak Covid-19 anu kacida berat nyaeta dibidang ekonomi maka teu aya sanes iwal ti silih tulungan jeung sesama hamba.

مَنْ نَفَّسَ عَنْ مُؤْمِنٍ كُرْبَةً مِنْ كُرَبِ الدُّنيَا نَفَّسَ اللهُ عَنْهُ كُرْبَةً مِنْ كُرَبِ يَوْمِ اْلقِيَامَةِ،

Hartina: Sing saha jalma nu ngabebaskeun penderitaan mu'min tina penderitaan dunya maka Allah bakal ngabebaskeun penderitaan tina penderitaan poe qiyamah.

وَمَنْ يَسَّرَ عَلَى مُعَسِّرٍ يَسَّرَ اللهُ عَلَيْهِ فِيْ الدُّنْيَا وَالآَخِرَةِ،

Hartina: Sing saha jalma anu ngaringankeun ka jalma nu boga kasulitan maka Allah bakal ngagampangkeun tina kasulitan dirina dina poe kiyamah.

 وَمَنْ سَتَرَ مُسْلِمَاً سَتَرَهُ اللهُ فِيْ الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ،

Hartina: Saha jalma nu nutupan aeb jalma muslim maka Allah bakal nutupan aebna dina poe kiyamah.

وَاللهُ فِيْ عَوْنِ الْعَبْدِ مَا كَانَ الْعَبْدُ فِي عَوْنِ أَخِيْهِ،

Hartina: Allah salilana bakal nulungan hambana sapanjang hambana sok nulungan sesamana.

بارك الله لي ولكم ونفعني وإياكم بالايات وذكر الحكيم وتقبل مني ومنكم برحمتك يا أرحم الراحمين

Khutbah II

اللهُ اَكْبَرْ (4×) اللهُ اَكْبَرْ (3×) اللهُ اَكْبَرْ كبيرا وَاْلحَمْدُ للهِ كَثِيْرًا وَسُبْحَانَ الله بُكْرَةً وَ أَصْيْلاً لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللهُ وَاللهُ اَكْبَرْ اللهُ اَكْبَرْ وَللهِ اْلحَمْدُ
 اَلْحَمْدُ للهِ عَلىَ اِحْسَانِهِ وَالشُّكْرُ لَهُ عَلىَ تَوْفِيْقِهِ وَاِمْتِنَانِهِ. وَأَشْهَدُ أَنْ لاَ اِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ وَأَشْهَدُ أنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ الدَّاعِى إلىَ رِضْوَانِهِ. اللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وِعَلَى اَلِهِ وَاَصْحَابِهِ وَسَلِّمْ تَسْلِيْمًا كِثيْرًا أَمَّا بَعْدُ فَياَ اَيُّهَا النَّاسُ اِتَّقُوااللهَ فِيْمَا أَمَرَ وَانْتَهُوْا عَمَّا نَهَى وَاعْلَمُوْا أَنَّ اللهّ أَمَرَكُمْ بِاَمْرٍ بَدَأَ فِيْهِ بِنَفْسِهِ وَثَـنَى بِمَلآ ئِكَتِهِ بِقُدْسِهِ وَقَالَ تَعاَلَى إِنَّ اللهَ وَمَلآ ئِكَتَهُ يُصَلُّوْنَ عَلىَ النَّبِى يآ اَيُّهَا الَّذِيْنَ آمَنُوْا صَلُّوْا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوْا تَسْلِيْمًا. اللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلِّمْ وَعَلَى آلِ سَيِّدِناَ مُحَمَّدٍ وَعَلَى اَنْبِيآئِكَ وَرُسُلِكَ وَمَلآئِكَةِ اْلمُقَرَّبِيْنَ وَارْضَ اللّهُمَّ عَنِ اْلخُلَفَاءِ الرَّاشِدِيْنَ أَبِى بَكْرٍوَعُمَروَعُثْمَان وَعَلِى وَعَنْ بَقِيَّةِ الصَّحَابَةِ وَالتَّابِعِيْنَ وَتَابِعِي التَّابِعِيْنَ لَهُمْ بِاِحْسَانٍ اِلَىيَوْمِ الدِّيْنِ وَارْضَ عَنَّا مَعَهُمْ بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ اَللهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِيْنَ وَاْلمُؤْمِنَاتِ وَاْلمُسْلِمِيْنَ وَاْلمُسْلِمَاتِ اَلاَحْيآءُ مِنْهُمْ وَاْلاَمْوَاتِ اللهُمَّ أَعِزَّ اْلإِسْلاَمَ وَاْلمُسْلِمِيْنَ وَأَذِلَّ الشِّرْكَ وَاْلمُشْرِكِيْنَ وَانْصُرْ عِبَادَكَ اْلمُوَحِّدِيَّةَ وَانْصُرْ مَنْ نَصَرَ الدِّيْنَ وَاخْذُلْ مَنْ خَذَلَ اْلمُسْلِمِيْنَ وَ دَمِّرْ أَعْدَاءَالدِّيْنِ وَاعْلِ كَلِمَاتِكَ إِلَى يَوْمَ الدِّيْنِ. اللهُمَّ ادْفَعْ عَنَّا اْلبَلاَءَ وَاْلوَبَاءَ وَالزَّلاَزِلَ وَاْلمِحَنَ وَسُوْءَ اْلفِتْنَةِ وَاْلمِحَنَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ عَنْ بَلَدِنَا اِنْدُونِيْسِيَّا خآصَّةً وَسَائِرِ اْلبُلْدَانِ اْلمُسْلِمِيْنَ عآمَّةً يَا رَبَّ اْلعَالَمِيْنَ. رَبَّنَا آتِناَ فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى اْلآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ. رَبَّنَا ظَلَمْنَا اَنْفُسَنَاوَاِنْ لَمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُوْنَنَّ مِنَ اْلخَاسِرِيْنَ. عِبَادَاللهِ ! إِنَّ اللهَ يَأْمُرُنَا بِاْلعَدْلِ وَاْلإِحْسَانِ وَإِيْتآءِ ذِي اْلقُرْبىَ وَيَنْهَى عَنِ اْلفَحْشآءِ وَاْلمُنْكَرِ وَاْلبَغْي يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُوْنَ وَاذْكُرُوااللهَ اْلعَظِيْمَ يَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُوْهُ عَلىَ نِعَمِهِ يَزِدْكُمْ وَلَذِكْرُ اللهِ أَكْبَرْ